Bitkiler | Konular | Kitaplar

Kriz oburları için ananas mandalina ve balık mönüsü

Ekonomik krize karşı ayakta durmaya çalışırken göbeğiniz ikiye mi katlandı? "Erkek salata ile doymaz" diye diyet programlarından kaçıyor musunuz? İşte diyetisyen Banu Kazanç'tan öneriler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, stres nedeniyle kilo alan erkeklerle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Erkeklerde duygusal açlığa bağlı kilo alımı en fazla hangi dönemde görülüyor?
Hayal kırıklığı, öfke, stres ve başarısızlık korkusu erkeklerde, yeme krizine ve duygusal açlığa bağlı olarak şişmanlığa neden oluyor. Erkekleri en çok yemeye iten, duygusal açlık hissettikleri ve yemek ile kendilerini tatmin etmeye çalıştıkları dönem 45- 50 yaş arasıdır. Ekonomik kriz dönemlerinde erkeklerde bu sorunlara daha çok rastlanıyor. Erkekler, problemlerini daha fazla yiyerek aşmaya çalışıyorlar.

Neden bu dönemde yeme isteği daha sık ortaya çıkıyor?
Orta yaş dönemi erkeğin psikolojik açıdan en çok değişim yaşadığı periyottur. 45-50 yaşları arasında erkekler hayal kırıklığı, umutsuzluk gibi duygular içerisine sürüklenir, gençlik yıllarının geride kaldığı düşüncesi ile kendini yemeye verirler. Yedikleri ise metabolizma hızlarını düşürdüğü için daha kolay kiloya çevrilir.

Andropoz dönemi mi erkekleri etkiliyor?
Bu evrede erkekler psikolojik olarak yaşlanmadıklarının ispatı içindedir. Andropoz olarak adlandırılan bu süreç içinde yaşanan psikolojik değişimler aile düzenini etkileyebiliyor. Bu dönemde yıllar boyu süren evlilikler bitebiliyor. Erkeklerin bu dönemde yaşlanmaya bağlı erkeklik hormonu olarak adlandırılan 'testosteron hormonu'nun kandaki seviyesinin azalmasına biz 'Andropoz' diyoruz. Andropoz dönemine girilmesi ile metabolizma yavaşlıyor ve erkeklerde aşırı yeme davranışı gelişiyor. Aşırı yemek de obeziteye neden oluyor. Orta yaşta şişmanlık sorunu da erkeklerde artıyor.

ESRA TÜZÜN