Bitkiler | Konular | Kitaplar

Kansızlık ders notlarını düşürüyor

Okul başarısındaki sihrin, çocuğun sağlıklı olmasından geçtiğini söyleyen Dr. Gözlükgiller: Özellikle kansızlık ve çinko eksikliği, okulda uyum sorunlarına neden oluyor ve çocuğun derslerini etkiliyor
Okullar açılırken; kayıtlar yapıldı, önlükler ve çantalar hazırlandı, servislerle anlaşıldı. Peki çocukların sağlığıyla ilgili özel bir önlem alındı mı? Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, tüm anne-babalara önemli tüyolar verdi.

Çocuklar okul öncesi bir doktora götürülüp özel muayeneden geçirilmeli mi?
Evet, çocuklar okul öncesi mutlaka bir kontrolden geçirilmeli. İşe, tam teşekküllü bir fizik muayenesi ile başlanıp sonra akciğerlerde bir sorun olup olmadığına bakılmalı. Çocukluk çağında karşımıza çıkan ve genellikle atlanan sorunlardan biri de kansızlıktır. Kansızlık, demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu soruna bağlı olarak, çocuklar okulda dikkatsiz ve başarısız olabilirler. Bu nedenle çocukların kan tetkikleri kesinlikle atlanmamalıdır. Küçük bir kan testi bunu gösterebilir. Öte yandan anneler de, çocuklarında kansızlığın olup olmadığını, gözlerinin içine bakarak anlayabilirler. Kansızlık sorunu olan çocuğun gözünün içi bembeyaz olur. Bu arada kansızlığın birçok nedeni de olabilir. Bu yüzden önce nedeni araştırılmalı ve ona göre tedavi uygulanmalı.

Çocuğa yapılacak kan sayımı başka hangi sorunları gösterir?
Okul öncesi yapılacak kapsamlı bir kan sayımında çok önemli sonuçlara ulaşılabilir. Örneğin kandaki çinko, selenyum, molibten, A , B12 vitamini ve H vitamini (biyotin) miktarına bakılabilir. Bu vitamin ve minarellerin eksiklikleri okul başarısını etkiler.

HORMON TETKİKLERİ
Okul öncesi yapılan sağlık kontrolü sadece çocuklar için mi gerekli peki?
Hayır, ergenlik dönemindekiler için de yaptırılmalı. Özellikle buluğ çağına giren kız ve erkek çocukları; ergenliğe girişte ve ergenlik süresince, mutlaka fiziksel olarak bir hekim tarafından görülmeli. Doktorlar, gerekli görürlerse hormon tetkikleri de isteyebilirler çünkü bu dönemde hormon eksikliği karşımıza çok çıkıyor.

DİŞ KONTROLLERİ AKSATILMAMALI
Okula başlayacak çocukların diş doktoruna da muayene olmaları gerekir çünkü 5-6 yaş arası dönemde süt dişlerinin yerini kalıcı dişler alır. Bu yüzden çürüksüz ve sağlıklı dişlere sahip olmak için düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Diş hekiminin yanı sıra, aileler de çocuklarına günde iki kez dişlerini fırçalama alışkanlığını öğretmelidir.
Sonbahar ve kışın okulda sık sık hastalanan çocuklara mutlaka grip aşısı yapılmalıdır. Bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Grip aşısı için Ekim'i geçirmeyin.

ZEKA İÇİN PIRASA DİKKAT İÇİN KEREVİZ
Selenyum eksikliği zeka seviyesi için çok önemlidir. Selenyum; pırasada, ıspanakta ve enginarda yoğun bulunur.
Molibten eksikliği; aşırı sinirlilik, hırçınlık ve dikkat eksikliğine yol açar. Bu mineral kerevizde vardır.
A vitamini eksikliği; görme problemine neden olabilir; havuçta bolca bulunur.
Yeterince B12 almayan çocuk; unutkan, dikkatsiz ve hırçın olabilir. B12, ıspanak, kırmızı et ve soğanda bol miktardadır.
Demir eksikliği varsa, yorgunluk görülebilir. Et, karaciğer ve dalak sık tüketilmeli.

ÇOCUKTA GÖZ TEMBELLİĞİ VAR
Çocuklarda hijyen alışkanlığı tam olarak sağlanamayabilir. Bu nedenle, dışkılarında parazit olup olmadığına bakılmalıdır. Parazit; çocuklarda halsizlik ve kansızlık yapar. Çinko, demir ve selenyum gibi elementlerin emilimini engellediğinden, dikkat eksikliğine de neden olabilir.
Okula başlamadan mutlaka göz kontrolü de gereklidir. Özellikle ilk kez okula başlayacak çocuklarda göz tembelliğinin olup olmadığına bakılmalı. Ailede görme kusuru ya da işitme kaybı olan çocukların da mutlaka düzenli olarak kontrole götürülmesi gerekir. Görme ve işitme sorunları, çocuğun okuldaki uyumunu etkiler.
Sabah kahvaltısı, çocukların dikkatlerini toplayabilmelerinde büyük rol oynar. Çocuğun, protein ağırlıklı besinlerle her gün kahvaltı yapması gerekir. Demir, çinko ve A vitaminine çok ihtiyaçları vardır.

YARIM KİLO SÜT
Çocuklar abur cuburdan mümkün olduğunca uzak tutulmalı. Hazır gıdalar yerine meyve tercih edilmelidir. Bu yaş grubu çocukların; kan şekeri regülasyonu ancak beş öğün yemekle sağlanır. Her yemeklerinde sebze ve salata olmalıdır. Günde 500 gr. süt ürünü tüketmeleri, et ve kurubaklagillerden de sıklıkla yemeleri gerekir.

BABANIN EĞİTİMİ BAŞARIDA ETKİLİDİR
Annenin eğitimi, çocuğun başarısını 4 ila 8 kat oranında etkiler. Babanın eğitimi ise çocuğun okul hayatında 10 kat etkilidir.
Anaokuluna giden çocuk, okulda çok daha başarılı oluyor.
Araştırmalar; başarısız olan çocukların daha çok TV izlediğini gösteriyor.
İdrar kaçırma ve konuşma sorunlarına, dersleri kötü olan çocuklarda sık rastlanıyor.

ESRA TÜZÜN