Bitkiler | Konular | Kitaplar

Mide için elma suyu ve yoğurt

Cerrahi müdahale uygulanan mide kanseri hastalarına destek tedavi olarak; zeytinyağı, elma suyu, yoğurt ve peynir yemeleri öneriliyor. Şeker, esmer şeker ve beyaz undan ise kesinlikle uzak durmalılar
Mide kanserinde en önemli teşhis aracının endoskopi ve bilgisayarlı tomografi yöntemleri olduğu belirtiliyor. Her iki yöntemde de; kanserin ne durumda olduğu, duvar kalınlaşmasını, tümörün büyüklüğünü, karaciğer merkezinde tıkanma olup olmadığını görmek mümkün. MR da, tümörü teşhis etmek amacıyla kullanılabilen yöntemler arasında.

AMELİYAT ŞART
Mide kanserini tedavi etmek için cerrahi yöntem uygulanıyor. Kimi vakalarda kür amacıyla yapılan mide rezeksiyonu (midenin bir kısmı ya da tamamının alınması); kimi vakalarda ise tıkanmayı önlemek ve hastanın beslenme alışkanlıklarını düzenlemek amacıyla da yapılıyor. Mide kanseri tedavisinde ana kural; yeterli mide rezeksiyonu ile birlikte etkin lenf diseksiyonu yapılması. Hastalarda kanserli hücreleri küçültüp, ameliyata hazırlamak için neoadjuvan denilen kemoterapi veya kemoradyoterapi uygulanıyor. Mide ameliyatı olan hastaların 3 yıl süreyle 3 ayda bir klinik veya radyolojik olarak değerlendirilmesi gerekiyor. 5 seneden sonra ise senede bir kontrol edilmesi öneriliyor. Mide ameliyatı geçirenlerde anemiye karşı B-12 ve demir desteği ömür boyu uygulanıyor.

BEYAZ UN ZARARLI
Cerrahi müdahale uygulanan mide kanseri hastalarına destek tedavi olarak şeker, esmer şeker ve beyaz undan uzak durmaları öneriliyor. Kemoterapi esnasında greyfurt, sucuk, salam, sosis, konserve ve katkı maddesi olan gıdalar tüketilmesi ise kesinlikle yasak. Hastaların her gün az miktarda 5-7 öğün gıda almaları gerekiyor. Bu dönemde hasta için yararlı olan gıdalar şöyle sıralanıyor: Yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası. Zeytinyağı ise destek tedavide kullanılacak en önemli gıdalardan. Hastaların günde bir yemek kaşığı zeytinyağı almasına özen gösterilmeli. Elma ya da elma suyuyla birlikte alınacak meyan kökünün tozunun da tedavide büyük fayda sağladığı belirtiliyor.

AFTADA İKİ KEZ BAKLAGİL TÜKETİN
Haftada en az iki kere baklagil; 2-3 porsiyon ise tam tahıl tüketilmeli. Lahana, pazı, hardal otu, karnabahar, brokoli ve pırasa gibi sebzeler sofradan eksik edilmemeli. Yaban mersini, böğürtlen, vişne, enginar, kara erik, kayısı, yerfıstığı da tüketilmesi tavsiye edilen besinler arasında. Baharat olarak ise zerdeçal öneriliyor.

KANSIZLIĞA KARŞI YONCA SUYU
Hastalara yağsız ev yoğurdu, Omega-3 (1000 mg. geçmemek üzere), havuç suyu, domates suyu (bir çay bardağını geçmemek üzere) öneriliyor.
2 su bardağı organik elma suyu kabuğuyla birlikte çekilerek 2 ay boyunca tüketilmeli. Fakat diyabeti ve hipertansiyonu olan kişiler için riskli.
Yapılan araştırmalar yeşil çay, böğürtlen yaprağı çayı ve adaçayının faydalı olduğunu gösteriyor.

PORTAKAL TÜMÖR KÜÇÜLTÜYOR
Nar suyunun yanı sıra narçiçeği çayı ve nar yağı da hastalar için yararlı.
Turunçgillerde bulunan citrus pectin; tümörün genişlemesini yavaşlatıyor.
Kuşkonmaz, maydanoz ve kereviz suyunun mide ve pankreas kanserlerine karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Hastalardaki kansızlığı önlemek için yonca suyu tavsiye ediliyor. Bir çay bardağı siyah üzümün de kansızlığa karşı etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca buğday filizi suyu da öneriliyor.
Yapılan bazı araştırmalar fesleğenin de tümörü küçülttüğü ve mide kanseri riskini düşürdüğünü gösteriyor. Kullanılmasında yarar var.
Karahindiba, mide kanserlerinde vazgeçilmez bir bitkidir. Deve dikeni, özellikle şitake mantarı da tedavi amaçlı tüketilmesi gereken bitkilerden.
Boswellia serrata da tedavi aşamasında kullanılması tavsiye edilen bitkilerden.
Kızılcık ve vişnenin h-pyloriyi azalttığı yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ