Bitkiler | Konular | Kitaplar

Havuç ve kakao yağına dikkat!

Tatilde, daha hızlı bronzlaşmak için ''doğal bitki özlerinden oluşuyor'' düşüncesiyle havuç ve kakao gibi güneş yağlarını kullananlarda, kalıcı cilt problemleri meydana gelebiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Ahu Birol, yaptığı yazılı açıklamada, kıyafet ve şapkanın güneş ışınlarına karşı yüzde 25 oranında koruma sağladığını, hiçbir kremin kıyafetle korumadan daha etkili olmadığını kaydetti.
Yazın havanın bulutlu olduğu zamanlarda bile korumaya ara verilmemesi gerektiğini ifade eden Birol, vücuda temas eden güneş ışınlarının deri tarafından emildiğini, bir kısmının deriden yansıdığını, bir kısmının da parçalandığını belirtti. Kum, beton, deniz ve karın, güneş ışınlarını yansıttığını, şemsiye altında durulsa bile yansıyan güneş ışınlarından etkilenildiğini anlatan Birol, havuç ve kakao yağının ise deriden emilen güneş ışığı miktarını artırarak, güneş yanığı riskini yükselttiğini, bu şekilde yağ sürüp ardından güneşlenen kişilerde ışık erupsiyonu (kaşıntılı, kırmızı döküntü) gelişme riskinin olduğunu vurguladı.

Birol, daha hızlı bronzlaşmak için yakıcı güneş yağları kullananların, ''doğal bitki özlerinden oluşuyor'' düşüncesiyle havuç ve kakao yağı sürenlerin cilt sağlığının büyük tehlike altında olduğuna dikkati çekerek, ''Güneş yanıklardan cilt kanserine kadar pek çok probleme yol açan güneşin zararlı ışınları, bronzlaştırıcı yağlar ile birleşince kısa sürede etkisini gösteren ve kalıcı izler bırakabilen deri hasarlarına yol açıyor'' uyarısında bulundu.

Güneş yanığının kızarıklık, su toplama, soyulma aşamalarından oluştuğunu, kızarıklık oluşmasının 3 güne kadar uzayabildiğini kaydeden Birol, ''Şiddetli kaşıntı ve yanma yakınması vardır. Tedavide ıslak pansuman, aspirin, bazı nemlendiriciler, antibiyotik içeren kremler ve kaşıntıya yönelik bazı uygulamalar önerilmektedir. Şikayetin geçmesi 7 güne kadar uzayabilir. Güneş yanığı gelişen bölgenin çok iyi korunması gerekmektedir. İleriki dönemde bu bölgede deri kanseri gelişebilir'' görüşlerini dile getirdi.

Tedavi amacı ile önerilen antibiyotikler ve doğum kontrol haplarının güneşe karşı hassasiyeti artırdığını, parfüm, kolonya ya da makyaj ürünü kullanarak güneşlenmenin de güneş lekelerine neden olabildiğini belirten Birol, güneş koruma kremi ile bronzlaşmanın sadece güneş yanığı oluşması olasılığını azalttığını vurguladı.

Güneş yanığı sonucunda ortaya çıkacak deri yaşlanmasının, deri kanseri, güneş hasarı ve güneş lekelerini oluşma riskini ise artırdığını ifade eden Birol, güneş kremi kullanarak bronzlaşmamayı sağlamak gerektiğini kaydetti.

Birol, güneş kreminin koruyuculuğunun da cilt tipine göre değiştiğini dile getirerek, bunun kişinin deri tipine, uygulanan miktara, sık yüzmeye, fazla terlemeye bağlı olarak değişiklik gösterdiğini anlattı.