Bitkiler | Konular | Kitaplar

Sarı ve turuncu renkli besinler

Gözlerimiz onlara emanet

Havuç, balkabağı, kayısı, portakal, turunçgiller, şeftali, kavun, ananas, sarı üzüm gibi besinlerin A vitaminive öncü maddesi olan beta karotenden oldukça zengin olmaları, göz sağlığımız ve ağız sağlığımız için oldukça önem taşımakta. Bu grup besinlerin özellikle sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olduğunu ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini biliyoruz. Özellikle havucun salatalarda ve söğüş olarak bol miktarda tüketimi kış aylarında daha da önem kazanmaktadır.

Renkli bir tarif

Bir bardak maden suyunun içine; çubuk şeklinde dilimlenmiş elma,1dilim limon ve portakal, taze nane yapraklarını, yine çubuk şeklinde dilimlenmiş şeftaliyle karıştırıp dengeli, vitamin- mineral değeri yüksek ve son derece sağlıklı bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Enfeksiyonlara karşı probiyotikler

Bildiğimiz en iyi probiyotik kaynağı 'kefir'dir.Kefir gibi probiyotiklerin özellikle enfeksiyonlara ve kansere karşı koruyucu özelliğinin yanında sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır.

Probiyotik Yunanca bir kelime olup "hayat için "anlamına gelmektedir.

Probiyotiklerin tanımı çeşitli şekillerde yapılmıştır. İlk olarak Fullar tarafından 1989 yılında "konakçı hayvanın bağırsak dengesini düzelten canlı mikroorganizma içeren yem "olarak tanımlanan probiyotik terimi 1992 yılında Havenaar tarafından "insan ve hayvanda yararlı milrofloranın yararını artıran tek veya karışık canlı mikroorganizma kültürü"olarak genişletilmiştir. Son olarak 1998 yılında Guarner ve Schaafsman tarafından "sağlıklı yaşamayı temin etmenin ötesinde belirgin bir sağlık kazancı sağlayan belirli, sayıdaki canlı mikroorganizma "olarak tanımlanmıştır.

Probiyotikler devamlı alındığında:

1.Bağırsaklarda mikrobiyel dengeyi düzeltirler.

2.Laktaz üretirler.

3.İmmun sistemi güçlendiriler.

4.Kolon kanseri riskini azaltırlar.

5.Besin alerjilerinin tedavisine yardımcı olurlar,

6.Kan kolesterol düzeyini düşürürler,

7.İshallerin önlenmesi ve tedavisinde anahtar rol oynarlar.

8.İlave edildikleri gıdaların besleyici değerini de artırırlar.