Bitkiler | Konular | Kitaplar

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yollarındaki nedenlere bağlı olarak, mikrop kapmaları oluşan enfeksiyonlara idrar yolu enfeksiyonu adı verilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. İdrar yollarında enfeksiyon mesanede kalabileceği gibi böbreklere de yayılabilir. İdrar yolunun başlangıcı böbrektir. Böbrekten başlayarak üreter, mesane ve üretra ile dışarı atılması sağlanır. Ancak böbreklere yayılan enfeksiyonlar çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri:

Sık sık idrar yapma isteği
İdrar yaparken yanma hissi
Sık aralıklarla fakat az miktarda idrar yapmak
İdrarda bulanıklık
İdrar ile beraber kan görülmesi
İdrarda oluşan kötü koku
Kadın hastalarda kalça bölgesinde ağrı
Erkek hastalarda rektal bölgede ağrı


İdrar yolu enfeksiyonunun oluşma nedeni

İdrar yollarında enfeksiyonu genel olarak üretra ile ürenir merkezin dış tarafa açıldığı delikten bakterilerin içeri girmesi ve idrar yollarında çoğalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Normal şartlarda vücudun savunma mekanizması bu tür bakterilerin üreyerek çoğalmasına izin vermez. Ancak savunma mekanizması bazen güçsüz olabilir. Aynı zamanda diyabet hastalığı bağışıklık sistemini güçsüzleştiren hastalıklardandır. Bu nedenle diyabet hastalarında idrar yolu enfeksiyonuna çok sık rastlanır.

İdrar yolu enfeksiyonu için : havuç, maydanoz ve kereviz gibi bitki sularının yanı sıra ısırgan otu gibi şifalı bitkiler tüketildiği de görülmüştür. Ancak herhangi bir bitkisel tedaviyi uygulamadan önce en doğru tedavi için doktorunuza danışmayı unutmayınız.

Mesane enfeksiyonu: mesanede oluşan enfeksiyon özellikle bağırsaklarda yer alan Escherichia olarak adlandırılan bakteri tarafından oluşum göstermektedir. Mesane enfeksiyonu cinsel birliktelik sonrasında da ortaya çıkabilir. Kadınlar erkeklere oranla idrar yolu enfeksiyonuna daha fazla yakalanır. Çünkü üretra ve masanenin dış kısma açıldığı delik arasındaki boşluk erkeklere oranla daha kısadır.

Üretra enfeksiyonu: bağırsaklarda normalde bulunan bakterilerin idrar yolarına yayılması ortaya çıkabilir. Kadınlarda herpes ve klamidya gibi cinsel birliktelik ile bulaşan hastalıklarda üretra enfeksiyonuna yol açan hastalıklar arasındadır.

İdrar yolu enfeksiyonuna nasıl tanı konulur?

İdrar tahlili: alınan idrar örneğinde bulanıklık, bakteri ve kan olup olmadığı araştırılır.

İdrar kültürü: idrar kültürü ile üreme olup olmadığı araştırılır.

İdrar yolu görüntülenmesi: eğer sık aralıklar ile idrar yolu enfeksiyonuna yakalanılıyor ise enfeksiyona yol açan idrar yolunda herhangi bir anormallik olup olamadığına bakılır.