Bitkiler | Konular | Kitaplar

Fındığın Faydaları

Fındığın Faydaları

Bir ara reklamlarda sürekli 'sağlığınız için yeterince balık yiyor musunuz?' sorusu çıkıyordu. İnsan ekranın başında tam keyifle bir film izlerken birden geriliyordu. Yeterince yedim mi acaba? Ya yemediysem?

Şimdi balığın yerini anladığım kadarıyla fındık aldı. Önce dünyaca ünlü doktorumuz Mehmet Öz, her sabah bir avuç fındık yediğini ve kalp sağlığı açısından herkesin yemesi gerektiğini söyledi.

Bir fındık merakıdır başladı. Ben bile ne yalan söyleyeyim arada buldukça ağzıma atıyorum. Pişmesi yok, beklemesi yok, yemesi kolay. İşimize geldi.

Derken bazı doktorlar, fındık tek başına yetmez, ceviz ve badem de gereklidir diye açıklama yaptılar. Millet kısacası kendini kuruyemişe vurdu. Gerçi bizde bu kuruyemiş merakı zaten vardır. Her mahallede en az bir kuruyemişçi dükkanı olan başka memleket var mı bilmiyorum. Üstelik arasanız gece vakti nöbetçi eczane bulamazsınız ama nöbetçi kuruyemişçiler geceyarısına kadar açık. Günde bir paket sigara, bir şişe rakı devirdikten sonra bir avuç fındık yiyip sağlığını koruyan çok.

Fakat geçen gün bir de baktık, yine dünyaca ünlü bir başka doktorumuz, TBMM'nin Milli Egemenlik Ödülü'nü alan Gazi Yaşargil fındık konusuna yeni bir boyut getirmiş.

Fındık konusu önemli. Önemli olmasa Başbakan bile bu konuyla ilgilenmez.

Başbakan Erdoğan, Yaşargil'e, 'sağlığım için günde ne kadar fındık yemeliyim, bir avuç mu?' şeklinde günün sorusunu yöneltiyor. Yaşargil'in cevabı şöyle: 'Bir avuç değil, 12 saatte bir iki fındık, iki badem yeter. Bunu Özal'a da söylemiştim. Dinlemedi, avuç avuç fındık yedi.'

İşte özellikle bu son cümle, yani Özal'a yapılan tavsiye fındık meselesini bambaşka bir boyuta taşıyor.

Tahminim, Özal ailesi hemen bu konuda bir açıklama yapar ve Özal'ın günde kaç fındık, kaç badem, kaç keçiboynuzu yediği hakkındaki tarihi gerçekler gazetelerimizde yer alır. Çünkü rahmetli Özal'ın ölümünün ardında bile çeşitli komplo teorileri arayanlar çok. Şimdi bir de fazladan fındık olayı çıktı.

Yakındır fındık tartışması genişler, beslenme uzmanları, doktorlar, fındık üreticileri bu konuda 'fındık meydanı' türünden programlara çıkarlar.

Ama şimdi herkesin içine bir kuşku düşmez mi? Ya gereğinden fazla fındık yediysek bugüne kadar? Yesek mi yemesek mi? Beyin sağlığı için iki badem, iki fındık yeterli ama kalp için de bir avuç gerekliyse ne yapacağız? Piccolo fındık yesek miktar ne olacak? İki doktorun söylediklerinin ortasını bulup durumu idare mi etsek?

Eskiden, gereksiz konuşmalar için, 'şimdi de gelelim fasulyenin faydalarına,' diye bir espri vardı. Artık bu espri, 'gelelim fındığın faydalarına,' olarak değişti diyebiliriz.

Sağlıklı yaşam trendi sayesinde artık hepimiz anti-oksidanlar, serbest radikaller, anti-aging gibi kavramları öğrendik. Ama tabii bizi stresten uzak tutmaya çalışan çeşitli önerilerin tamamını uygulamaya kalkınca daha çok strese girdiğimiz söylenebilir.