Bitkiler | Konular | Kitaplar

elma yemek

Elma bebeğinizi astımdan korur

Hamilelik sırasında annenin yediği elma, bebeği astımdan koruyor. Hollandalı ve İskoç bilim adamlarının gerçekleştirdiği araştırmada; annelerin gebelikleri sırasında tükettikleri yiyeceklerden, çocukların astıma yakalanmasında koruyucu etkiye sahip tek gıdanın elma olduğu tespit edildi.

Thorax dergisinde yayımlanan araştırmada, anneleri haftada 4'ten fazla elma yiyen çocukların astıma yakalanma riskinin, haftada hiç ya da bir elma yiyen annelerin çocuklarından yüzde 53 daha az olduğu belirtildi. Araştırma ayrıca, hamilelik sırasında balık yemenin, çocuklarda egzamaya yakalanma olasılığını azalttığını gösterdi. Haftada bir kez ya da daha fazla balık tüketen gebelerin çocuklarında, diğerleriyle kıyaslandığında egzama riskinin yüzde 43 daha az olduğu açıklandı.

En iyi karaciğer ilacı günde 2 elma!

Vitaminlerle birlikte grip ilacı ve antibiyotik almanın ölümcül bir hata olabileceğini unutmayın. Böyle bir hata, aniden karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Alkol aldıysanız, vitamin dahil her türlü ilaçtan uzak durun. İçkiyi fazla kaçırdığınızı ve karaciğerinizi yorduğunuzu düşünüyorsanız, siz en iyisi o gün bol bol elma yiyin.

Amerika'nın en fazla karaciğer nakli yapan merkezlerinden biri Wisconsin Üniversitesi... Üniversitenin en ünlü karaciğer uzmanlarından Prof. Dr. Aleks Musat, karaciğeri korumanın en iyi yollarını anlattı:

Bal yerine pekmez muz yerine elma

Ekonomik kriz döneminde az para harcayarak sağlıklı beslenmek mümkün. Örneğin et yerine kuru baklagiller tüketebilir, muz yerine elma yiyebilirsiniz. Bayatlayan ekmeklerinizi ise tatlı yapmak için kullanabilirsiniz

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, kriz döneminde mutfak harcamalarını dengeleyerek nasıl sağlıklı beslenebileceğimizi anlattı...

* Muz yerine elmayı tercih edin

Yemekten sonra bir elma!

'Metabolic Balance' sisteminde önerilen en önemli meyve, elma... Öyle ki herkesin günde mutlaka bir elma yemesi gerektiği belirtiliyor.

Elmanın içindeki vitamin ve mineraller, metabolizmanın dengesi için büyük önem taşıyor. Her gün yenen bir elmanın vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yettiği belirtiliyor.

Günde tüketilen bir adet elma iki ayda kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Elmanın kırmızı veya yeşil olması önemli değil.

Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor.

Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor. Bu madde hazmı ve sindirimi kolaylaştırıp, ürik asidi düşürüyor.

Her gün elma yemeniz şart!

Programın başlıca kuralları şöyle:
* Gün içinde tek tip protein tüketin:
Programınızda sabah kahvaltısında beyaz peynir çıktıysa, gün içinde başka beyaz peynir yememek gerekiyor.

* Öğüne protein ile başlayın:
Kahvaltıya önce peynirden başlayın ya da pastanın önce kremasını yiyin.

* Günde en az iki litre su için:
Bu, kişiye özel hazırlanan programa göre değişir.

* Meyve yiyin:
Özellikle her gün bir elma yemek sistemin vazgeçilmez kuralından biri. Elmayı istediğiniz öğünde yiyebilirsiniz.

* Günde üç öğün yemek yiyin:
Öğünlerin arasında en az beş saat olmalı. Sık sık yemek yemek vücuttaki insülin düzeyini yükselttiği için önerilmiyor.

* 21.00'den sonra yemek yemeyin:

Zayıflamak için yemekten önce elma

Yemekten önce yenen elmanın zayıflamaya yardımcı olabileceği bildirildi.

İngiltere'de bilim adamları, yemekten önce meyvenin daha az yemeye yardımcı olup olmadığını ve zayıflamak için meyvenin hangi şekilde yenmesi gerektiğine yanıt aradı.

Araştırmaya, rejim yapmayan ve sağlıklı üniversite öğrencileri katıldı. Gençlere, 5 hafta boyunca kahvaltıdan 3 saat sonraki öğle yemeğinden 15 dakika önce kabuğu soyulmuş elma, elma kompostosu ya da posalı ya da posasız elma suyu verildi.

Elma yiyenlerin, özellikle elma suyu içenlerden daha az yemek yediği görüldü.

Araştırmaya imza atan bilim adamları, yemekten biraz önce meyve yemenin tokluk seviyesini ve kalori tüketimini etkileyebileceğini belirtti.

Elma ve armut felçten korur

Hollandalı uzmanların 'Stroke' degisinde yayımlanan yeni bir araştırması; elma, armut, muz ve karnabahar gibi beyaz etli meyve ve sebzelerin faydalarına bir yenisini ekledi.

Araştırmaya göre; bu besinler, felç geçirme riskini yüzde 52 oranında düşürüyor.

Yaklaşık 20 bin kişinin beslenme alışkanlıklarını ve sağlık durumlarını 10 yıl boyunca gözlemleyen uzmanlar; beyaz etli meyve ve sebze tüketiminde yapılacak günlük 25 gramlık bir artışın, felç riskini yüzde dokuz oranında azalttığını keşfetti.

Günde bir elma yiyen kişinin evine doktor girmez

Günde sadece bir elmanın daha ince bir vücuda kavuşulmasına yardımcı olabileceği belirtildi.

Iowa Üniversitesinden Dr. Adams ve ekibince yapılan araştırmada, elma kabuğunda bulunan ursolik asidin, yağları eritme ve kas geliştirme özelliği sayesinde daha ince bir vücuda kavuşulmasına yardımcı olabileceği tespit edildi.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde elmanın kas yapımını yüzde 15 artırdığı, vücut yağlarını da yarıdan fazla azalttığı belirlendi. Ursolik asidin farelerde kas yoğunluğunu artırmasına karşın toplam vücut ağırlığını artırmadığı saptandı.

Felce karşı iki elma

Hollanda'da yapılan bir araştırma; beyaz meyvelerin felç riskini yüzde 10 oranında düşürdüğünü ortaya çıkardı. Her gün iki elma yiyenlerde felç riskinin yarı yarıya azaldığı saptandı