Bitkiler | Konular | Kitaplar

sağlıklı beslenme

Bal yerine pekmez muz yerine elma

Ekonomik kriz döneminde az para harcayarak sağlıklı beslenmek mümkün. Örneğin et yerine kuru baklagiller tüketebilir, muz yerine elma yiyebilirsiniz. Bayatlayan ekmeklerinizi ise tatlı yapmak için kullanabilirsiniz

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, kriz döneminde mutfak harcamalarını dengeleyerek nasıl sağlıklı beslenebileceğimizi anlattı...

* Muz yerine elmayı tercih edin

Her gün elma yemeniz şart!

Programın başlıca kuralları şöyle:
* Gün içinde tek tip protein tüketin:
Programınızda sabah kahvaltısında beyaz peynir çıktıysa, gün içinde başka beyaz peynir yememek gerekiyor.

* Öğüne protein ile başlayın:
Kahvaltıya önce peynirden başlayın ya da pastanın önce kremasını yiyin.

* Günde en az iki litre su için:
Bu, kişiye özel hazırlanan programa göre değişir.

* Meyve yiyin:
Özellikle her gün bir elma yemek sistemin vazgeçilmez kuralından biri. Elmayı istediğiniz öğünde yiyebilirsiniz.

* Günde üç öğün yemek yiyin:
Öğünlerin arasında en az beş saat olmalı. Sık sık yemek yemek vücuttaki insülin düzeyini yükselttiği için önerilmiyor.

* 21.00'den sonra yemek yemeyin:

Sağlıklı yaşam için ceviz tüketin

Sofralarımızda sıkça yer verdiğimiz, tatlılarımızın vazgeçilmez malzemesi ceviz, kabuğuyla, içiyle, hatta perde tabir edilen iç bölümünde yer alan odunsu zarlarıyla pek çok hastalığın tedavisine destek oluyor.

Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Dilek Polat, cevizin cilt rahatsızlıklarından saç dökülmesine, tiroit hastalıklarından ağız kokusuna kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Dr. Polat, kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan doymamış yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren cevizin, kolesterol birikimini ve damar sertliğini önleyici etkisinin halk arasında artık daha iyi bilindiğini, bu nedenle damak zevkinin yanı sıra, birçok insanın sağlık nedenleriyle ceviz tüketmeye başladığını söyledi.

Hangi kansere hangi bitki...

Bazı bitki türlerinin, kanser türleri ile mücadelede etkili olduğu belirtilirken, biberiye, brokoli, dut, greyfurt, nar, üzüm ve yeşil çayın kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bildirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin'in kaleme aldığı ''Hangi Kansere Hangi Bitki?'' adlı kitap okurla buluştu.

Sezgin, kitabın ön sözünde, günümüzde kanser tedavisinin başarısının artırılması konusunda çok yoğun çalışmalar yapıldığını, araştırmaların önemli bir bölümünün ilaç geliştirme çalışmalarının oluşturduğunu belirterek, yeni ilaçların geliştirilmesinde karada ve denizde bulunan bitkilerden ve bitkilerde bulunan maddelerden faydalanıldığını vurguladı.