Bitkiler | Konular | Kitaplar

Tarçın

Elma ve tarçın kokusu niye önemli?

Bugüne kadar 30'a yakın projeye danışmanlık yapan ve bir o kadar projenin de halen içinde olan Alkaş, bir alışveriş merkezinin başarısını lokasyona bağlıyor ve şunları söylüyor: "Bir de tabii yer açılınca işler bitmez.

Yeni doğan bir bebek düşünün. En iyi uygulamalar hayata geçirilmeli.

Elma ve tarçın kokusu alışveriş dürtüsünü körükler mesela. Temizlik, güvenlik önemli. Buralara girmek zorunda değilsiniz. İnsanları cezbetmelisiniz."

Atıştırmak için pasta yerine tarçınlı elma

Akşamları geç yemek yediği için şişmanladığını düşünenlerin dikkatine! Beslenme uzmanı Çağatay Demir, "Geç saatte atıştırmanın en büyük sakıncası kalorili şeyler yenmesidir" dedi

Beslenme ile ilgili 'doğru bilinen yanlışlar' arasında; 'geç saatte yenen yemek kilo aldırır' inanışı da yer alıyor. Sekizden sonra tüketilen besinlerin yağa dönüşeceği düşüncesinin yanlış olduğunu belirten beslenme uzmanı Çağatay Demir, şunları söyledi:

CİPS VE DONDURMAYA HAYIR
"Kilo dengesi, tamamen alınan kalori, harcanan kalori ve yapılan egzersizle ilişkilidir. Ne zaman yediğinizin çok önemi yoktur ama akşam saatlerinde insanlar daha kalorili yiyeceklere yönelir. Cips, çerez ve dondurma gibi seçenekler yüksek kalorileri nedeniyle geç saatlerde yenmesi sakıncalı gıdalardır."

Tarçının faydaları

Defnegiller familyasındandır. Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya'dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia)'dır.

Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar'da yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır. Bu ağacın körpe dalları kesilir. Kabukları soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içine konulup sarılarak kurutulur. Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçını adıyla satılır. Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü makbuldür.

Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m'ye kadar boylanabilir. Kışın yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir.