Bitkiler | Konular | Kitaplar

Gençlerin diş macunu alternatifi: Elma ve üzüm sirkesi

Özellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen ve insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen diş çürüklerine karşı, diş macunlarından daha fazla koruyucu etkisi olduğu belirlenen elma ve üzüm sirkesi öneriliyor.

İnsanlarda sıklıkla görülen diş çürüklerini normal beslenmeyle alınabilecek doğal bir besin olan elma ve üzüm sirkesiyle önlemeyi amaçlayan proje, Kayseri’de faaliyet gösteren özel bir lisede eğitim gören öğrencilere ait.

Özel Mustafa Yelkenoğlu Lisesi’nde okuyan mucitlerin geliştirdiği proje sayesinde diş fırçalama alışkanlığı olmayan insanlar da çürüklerden kurtulabilecek. Ayrıca dişini düzenli olarak fırçalayan insanların da kullanabileceği elma ve üzüm suyu, diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde mikrop öldürücü olarak kullanılabilecek doğal ve ucuz bir metot olarak gösteriliyor. Hazırlanan proje için Türkiye Patent Enstitüsü’ne de başvuru yapılarak ürünün patenti alınacak. Özel Mustafa Yelkenoğlu Lisesi biyoloji öğretmeni ve proje koordinatörü Miraç Bakdemir denetiminde çalışmayı yürüten Pınar Muhtaroğlu ve Şengül Akdoğan, yaklaşık dört ay boyunca çalıştıkları proje üzerinde çeşitli deneyler yaparak elma ve üzüm sirkesinin diş çürüğünü engellediğini ispatladı.

Ağızda diş plaklarındaki bakterilerin, asitlerin ve bazı enzimlerin dişleri çürüttüğünü belirten Pınar Muhtaroğlu, “Dişleri fırçalamak plakları kısmen önlüyor; ancak diş macunları, suları ve gargaraları birçok kimyasal ajan içeriyor. Florun fazlası serbest radikal ve kanserojen etki, dişlerde ve kemiklerde yapısal bozukluklar yapar. Diş macunlarındaki tatlandırıcılar dudaklarda reaksiyonlara sebep oluyor. Diş macunlarında bulunan cinnamic aldehit, ağız etrafı deri hastalıklarına neden olabilmektedir.” dedi.

Katkılı elma ve üzüm sirkesinin yüzde 4 ve yüzde 2’lik, katkısız elma sirkesinin yüzde 1’lik çözeltisinin diş çürüklerini önleyebileceğini ispat ettiklerini açıklayan Muhtaroğlu; ancak yüzde 4’lük sirkenin diş plaklarına zarar verebilme ihtimali olduğu için bunun yerine yüzde 2 ve yüzde 1’lik sirkeyi önerdiklerini bildirdi.

Proje koordinatörü Miraç Bakdemir, geçtiğimiz günlerde Virginia Tech Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yapılan bir araştırmayla piyasada satılan birçok diş macununda kanserojen madde olan triclosan’ın bulunduğunu iddia etti. Ağız ve diş sağlığının iyi olmasıyla genel sağlığın iyi olması arasında doğrudan bir ilişki olduğuna değinen Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Tülay Tacettinoğlu ise her 100 çocuğun 84’ünde diş çürüğü görüldüğünü açıkladı.