Bitkiler | Konular | Kitaplar

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer

Bebeklerde gaz sancısı ilk 3 ayda sıklıkla görülebilmektedir. Bu ağrılar daha sonra azalarak bitmektedir. Öncelikle bebekteki ağlamanın gaz sancısından dolayı mı olduğunu belirlemek gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki belirtileri taşıyıp taşımadığına bakmak gerekmektedir.

1- Eğer bebeğinizin karnı tok, altı temiz yani bütün ihtiyaçları giderildiği halde ağlıyorsa

2- Bebeğiniz ağlarken ani bir hareketle ayağını karnına doğru çekiyorsa.

3- Çok uykusu var siz bunu hissediyorsunuz fakat uyuyamıyorsa.

4- Uykusundan sık sık ağlayarak uyanıyorsa.

5- Karnı şiş ve sert ise.

Bu durumda anne ve babalar paniklemeden bu gaz sancısının nedenlerini ve neler yapabileceklerini araştırmalıdırlar. Çünkü bebeklerde çeşitli nedenlerden dolayı gaz sancısı görülebilmektedir. Bu olumsuz durumun ortadan kaldırılması bebeğin gazını hafifletecek ya da tamamen geçirecektir. Öncelikle bebeklerde neden gaz sancısı olabilir buna bakmak gerekir.

1- Eğer bebek annesi tarafından emziriliyorsa annenin yediği besinlerden kaynaklanıyor olabilir. Bebek mama ile besleniyorsa mamadan kaynaklanıyordur.

2- Bebekler çabuk üşüyebildikleri için üşümeden özellikle karnının ve ayaklarının üşümesinden kaynaklanıyor olabilir.

Gaz sancısı bazen alabileceğiniz küçük önlemlerle giderile bilmektedir. Bunlar:

1- Bebek emzirildikten sonra kucağınızda dik bir şekilde tutup yavaş ve oval hareketlerle sırtını ovun. Bu işlemi gece de emzirdikten sonra tekrarlayın.

2- Bebeğin üşümemesine özen gösterin.

3- Bebek emiyorsa annenin turp, soğan, kuru fasulye, brokoli, karnıbahar, sarımsak, gazlı içiçecekler gibi gaz yapıcı besinlerden uzak durması gerekmektedir.

Eğer bebeğinizdeki gaz sancılarını bu yöntemlerle gideremiyorsanız doğal yolla yani kendinizin hazırladığı bitki çaylarına baş vurabilirisniz. Yalnız bu çayları taze ( günlük kaynatım) ve hijyenik hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Bebeklerdeki Gaz Sancısına rezene çayı ve papatya çayı iyi gelmektedir.

REZENE ÇAYI İÇİN : Küçük bir cezveye az miktarda su koyunuz (yarısından az) içine bir çay kaşığı rezene atınız. Ocağa koyarak kaynamasını sağlayın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatarak 6-7 dakika çayın demlenmesini bekleyin. Çay demlendikten sonra süzerek bağdağa katın. Bu çayı çay kaşığı yardımıyla bebeğinizi çok zorlamadan yavaş yavaş içirin.

NOT: Bu çayı bebeğinize içirirken bir seferde çok fazla değil, gün içinde belli aralıklarla azar azar vermeniz daha iyi olacaktır.

Tercihe göre bu çayın içine önemli gaz çıkarıcı bitkilerden olan papatyadan bir tane koyabilirisniz.